Welkom bij Best of Friends

Trainingsclub voor Retrievers

De zes retrieverrassen » Curly Coated Retriever

Land van herkomst: Engeland

Korte geschiedenis van het ras:
Dit ras wordt beschouwd als het oudste van de Engelse retrieverrassen. Over de oorsprong is men niet zeker, maar men vermoedt dat een aantal verschillende vogelhonderassen eraan ten grondslag ligt. Het betreft dan de uitgestorven English Water Dog, de Ierse Waterspaniel, de Setter, de St. Johnshond en de Poedel. Het ras werd voor het eerst tentoongesteld in 1860. Het is een uitstekende jachthond met veel werklust en uithoudingsvermogen en een zeer goede apporteur. Desondanks heeft deze hond als jachthond altijd in de schaduw gestaan van dwe andere retrieverrassen. Het ras komt vrij weinig voor en de fokbasis is daarom nogal klein, maar op dit moment is het populairder dan ooit.

Curly Coated Retriever

Rasbeschrijving:
De Curly Coated Retriever is een groot, sterk, fier en beweeglijk ras.
Hoofd: lange, platte en goed geproportioneerde schedel, lange en sterke kaakpartij. De neusspiegel is zwart bij zwarte, en bruin bij bruine honden.
Ogen: zwart of bruin en vrij groot.
Oren: klein en laag aangezet, vlak tegen het hoofd liggend en bedekt met korte krulletjes.
Gebit: schaargebit
Hals: vrij lang, krachtig zonder grof te zijn, droog.
Lichaam: diepe borstkas van goede lengte, ruim. Vrij lange lendenpartij, iets opgetrokken buiklijn.
Ledematen: lange schouderbladen, goed naar achteren geplaatst en gespierd. Sterke en gespierde voor- en achterbenen. Goede botten. Matig gehoekte knie- en spronggewrichten, lage sprongen.
Voeten: rond, compact met gewelfde tenen.
Staart: vrij kort, in het verlengde van de rug gedragen, smal toelopend naar de punt en bedekt met kleine krulletjes. Een hoog gedragen staart is niet gewenst.
Vacht: het hele lichaam dient bedekt te zijn met kleine, harde krulletjes. Dit is een van de belangrijkste kenmerken van het ras.
Kleur: eenkleurig zwart of leverkleurig.
Gewenste schofthoogte: reu 68,5 cm, teef 63,5 cm.