Retrievers

Retrievers

Retrievers behoren tot groep 8 van de jachthonden: de retrievers, waterhonden en spaniëls. Ze zijn ware apporteerhelden die zich onderscheiden door een grote will to please. Ze zijn bedoeld voor het werk na het schot, en werken dus niet op eigen initiatief. Hierdoor zijn ze ook gemakkelijk en rustig wanneer zij met hun baas, de voorjager, op post staan. Maar ook binnenshuis zijn ze razend populair door de focus op het plezieren van hun baasje.

De best gekende retrievers zijn ongetwijfeld de golden retriever en de labrador retriever. Er zijn echter nog 4 andere, minder gekende, retrieverrassen: de Nova Scotia duck tolling retriever, de flatcoated retriever, de Chesapeake Bay retriever en de curly coated retriever. Voor meer info, klik op de foto’s hieronder.

Binnen de verschillende rassen onderscheiden zich verschillende lijnen. Enerzijds zijn er de iets grotere en zwaarder gebouwde showlijnen. Deze lijnen zijn vooral gericht op het uiterlijk en hebben minder interesse in apporteren. Ze hebben een iets rustigere ingesteldheid en door hun logge bouw en dikkere vacht zijn ze minder geschikt voor jachtwerk.

Anderzijds zijn er ook de actieve en temperamentvolle werklijnen. Deze zijn fijner, kleiner en athletischer gebouwd dan hun collega’s showhonden, en hebben een aangeboren passie voor het apporteren.

Deze onderverdeling is niet bindend, maar geeft wel een goede indicatie wat je kan verwachten. Wanneer je op zoek bent naar een retrieverpup hou je dus best voor ogen wat je uiteindelijke doel is voor de hond. Wil je een werkhond, dan kies je beter voor een jachtlijn. Als het werk minder van belang is, je graag een rustige huishond hebt of je meer geïnteresseerd bent in show, dan kies je beter een showlijn.

 

Ben je nog niet helemaal zeker wat je met je toekomstige hond wilt gaan doen of heb je nog meer vragen, kom dan zeker eens een kijkje nemen op de verschillende trainingen (gehoorzaamheid en jacht) of stel je vraag aan een van onze trainers of via het contactformulier.

De Belgische Retriever Club vind je hier.