Nova Scottia Duck Tolling Retriever

Nova Scottia Duck Tolling Retriever

Land van herkomst

Canada

Geschiedenis

De achtergrond van het ras is voorzichtig gezegd gemengd. Men gaat ervan uit dat de overige retrieverrassen ertoe behoren, evenals de Cocker Spaniel, de Ierse Setter en daarnaast plaatselijke herdershonden met een inslag van kleine keeshonden.

Toen men het ras schiep, was de doelstelling om een hond te verkrijgen die op een vos leek, en die op de speciale manier van de vos trekkende zeevogels naar zich toe lokte en de jager de gelegenheid gaf om te schieten. De Toller is de enige hond met deze wijze van jagen. Het paste uitstekend in het kustgebied van Oost-Canada.

Rasbeschrijving

Hoofd Wigvormig, met een brede schedel, die licht gerond is en een enigszins uitgesproken achterhoofdsknobbel en vlakke wangen. Licht aangegeven stop. Tamelijk krachtige voorsnuit. Zwarte neusspiegel, of in een kleur die harmonieert met de vachtkleur. Droge lippen.
Ogen Amandelvormig, middelgroot, goed ver uit elkaar geplaatst, barnsteenkleurig of bruin. Vriendelijke en wakkere uitdrukking.
Oren Driehoekig, middelgroot, hoog aangezet en goed naar achteren op de schedel geplaatst, bij de aanzet iets omhoogstaand, maar verder hangend.
Gebit Schaargebit.
Hals Krachtig, gespierd, middelmatig lang, droog.
Lichaam Korte en rechte rug, gelijkmatige bovenbelijning, sterke lendenpartij. Diepe en ruime borstkas, goed gewelfde ribben, licht opgetrokken buiklijn.
Ledematen Goede hoeking van de schouders en opperarm, uitgesproken schoft, dicht sluitende ellebogen. Sterke, rechte en evenwijdige voorbenen met krachtige botten. Veerkrachtige voormiddenvoeten. Goed gehoekte, evenwijdige achterbenen, goed van spieren voorzien, laag aangezette sprong.
Voeten Middelgroot en naar voren gericht, voorzien van zwemvliezen, krachtig, goed gesloten met sterke voetzolen.
Staart Aangezet in het verlengde van de ruglijn. Moet tot aan de sprongen reiken. Weelderige en dichte pluim. Wordt in rust onder de ruglijn gedragen, maar in beweging of als de hond oplettend is, hoog boven de rug.
Gangwerk Sterk, veerkrachtig en licht, met grote stuwkracht. Telgang is gebruikelijk.
Vacht Waterafstotende, dubbele vacht met dichte en zachte ondervacht en middelmatig lang en tamelijk zacht dekhaar. Op de rug golvend, maar verder recht. Matige bevedering.
Kleur Verschillende nuances van rood of oranje met gewoonlijk witte aftekeningen op staartpunt, voeten, borst en bles.
Schofthoogte Reu 48-51 cm. Teef 45-48 cm.

Fokkers

Bij onze club zijn volgende fokkers aangesloten:

Mayflower Dancer’s

Rassenvereniging

Belgian Toller Club