Chesapeake Bay Retriever

Chesapeake Bay Retriever

Land van herkomst

Verenigde Staten

Geschiedenis

Hoe dit enige Amerikaanse retrieverras is ontstaan kan men niet met zekerheid zeggen maar het verhaal gaat echter dat een Engelse brik in het jaar 1807 schipbreuk leed voor de kust van Maryland. Onder de leden van de bemanning die gered werden, bevonden zich twee jonge hondjes van een Newfoundlandachtig type. Deze werden door de plaatselijke bevolking grootgebracht en gekruist met lokale honden. Door lijnteelt met hun nageslacht verkreeg men een typevast ras met grote belangstelling voor het water.

Kenmerkend voor het ras is dat de lendenpartij even hoog of hoger is dan de schoft. Een andere raseigenschap is de vorm van de voeten die tussen de tenen voorzien zijn van een soort zwemvlies. De hond is een uitstekende apporteur en een robuuste en plezierige Retriever.

Rasbeschrijving

Hoofd De schedel moet breed zijn met een matige stop, de voorsnuit krachtig.
Ogen Middelmatig groot en wijd uit elkaar geplaatst, amberkleurig of donkergeel.
Oren Klein, hoog aangezet, los neerhangend.
Gebit Schaargebit.
Hals Middelmatig lang en zeer krachtig.
Lichaam Krachtig, ruime borstkas, diep en breed met goed gewelfde ribben. Brede, goed bespierde lendenen.
Ledematen Goed naar achteren geplaatste schouders, rechte voorbenen, veerkrachtige middenvoet, goede botten, goed gehoekte knie- en spronggewrichten. Brede, goed gespierde dijbenen.
Voeten Groot, van het hazenvoettype, gesloten en met zwemvliezen tussen de tenen.
Staart Moet middelmatig lang en dik aan de wortel zijn. Hij wordt lichtgebogen gedragen, echter niet over de rug.
Vacht Dik en relatief kort (niet langer dan 4 cm) met dicht, wollig onderhaar. De vacht op het hoofd en de benen is kort en glad. Golven mogen enkel voorkomen op schouders, nek, rug en dijbenen. Een gekrulde vacht of een vacht met neiging tot krullen is atypisch. De vacht moet olieachtig en hard aanvoelen. De kwaliteit ervan is bepalend voor de bruikbaarheid van de hond.
Kleur Variërend van donkerbruin tot mat geelbruin.
Schofthoogte Reu 58-66 cm. Teef 53-61 cm.

Fokkers

Bij onze club zijn momenteel geen fokkers aangesloten.

Rassenvereniging

Chesapeake Bay Retriever Club Nederland

In België is er nog geen rassenvereniging voor de Chesapeake bay retrievers. De Nederlandse rassenvereniging, vind je terug via onderstaande link:

Chesapeake Bay Retriever Club Nederland